ΧΟΡΗΓΟΙ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΙΓΕΝΗΣ ΒΟΡΟΚΛΙΝΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

Προσπάθειες δημιουργίας ενός σωματείου που να στεγάζει τους Οροκλινιώτες εκείνους που τους εκφράζει η αγάπη και η πίστη στα ιδανικά της ορθοδοξίας και της πατρίδας Ελλάδος έγιναν λίγο πριν το 1950 με το αναγνωστήριο και την ΠΕΚ. Αυτές οι προσπάθειες όμως δεν είχαν αποτέλεσμα για διάφορους λόγους.

Το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 και ο διακαής πόθος για Ένωση με την μητέρα πατρίδα μας, επέβαλλαν σαν επιτακτική ανάγκη πλέον στην Ορόκλινη την ίδρυση ενός σωματείου που να ταυτίζεται με αυτές τις ιδεολογίες και πόθους. Επιπλέον αρκετοί νέοι ζητούσαν από τους μεγαλύτερους την δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας για να αθλούνται και να λαμβάνουν μέρος σε διάφορους αγώνες.

Έτσι μεταξύ του 1952 και 1953 συστάθηκε μια ομάδα πρωτοβουλίας με σκοπό την ίδρυση ενός σωματείου. Αφού συγκεντρώθηκαν 20 μέλη βάση του νόμου, έκαναν αίτηση και έτσι ιδρύθηκε το Αθλητικό Σωματείο Ομόνοια Ορόκλινης. Το πρώτο διοικητικό Συμβούλιο της Ομόνοιας Ορόκλινης ήταν πενταμελές και αποτελείτο από τους ακόλουθους: Μιχαήλ Αθανασίου, Αντώνη Θεοδούλου Αβησσυνό, Παναής Σταυρινού, Γεώργιος Α. Νικόλα και Αντώνης Παπαμιχαήλ.

Η Ομόνοια Ορόκλινης διαδραμάτισε για 30 χρόνια ένα σοβαρό κοινοτικό, αθλητικό, πολιτιστικό και εθνικό ρόλο. Πολλά μέλη ήσαν αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. κατά την διάρκεια του εθνικό-απελευθερωτικού αγώνα το 1955 και μετά την ανεξαρτησία συνέβαλαν τα μέγιστα στα πρώτα βήματα ανάπτυξης της Ορόκλινης ως μέρος της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένα σοβαρό πρόβλημα του σωματείου ήταν πάντοτε η στέγαση του. Οι τότε συνθήκες δεν επέτρεπαν στα μέλη του σωματείου να δώσουν μια μόνιμη στέγη. Έτσι, στεγάστηκε κατά καιρούς σε διάφορους χώρους με ενοίκιο. Πρώτα στεγάστηκε σε ένα δίπατο σπίτι εκεί ακριβώς που βρίσκεται σήμερα η Σ.Π.Ε. Ορόκλινης. Δεύτερος χώρος στέγασης ήταν εκεί που σήμερα στεγάζεται ο Πολιτιστικός όμιλος Νέας Γενιάς. Έπειτα μεταστεγάστηκε εκεί που σήμερα είναι το ξυλουργείο Φάνου και μετέπειτα στο οίκημα μας.

Οι μετακινήσεις αυτές οδήγησαν το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου να ψάξει για μόνιμο χώρο στέγασης. Αποτάθηκαν στον τότε Υπουργό Παιδείας Δρ. Σπυριδάκη για το κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Ορόκλινης που βρισκόταν ακριβώς στο χώρου που είναι σήμερα το οίκημα του σωματείου μας. Τους υπέδειξε ότι βάση του νόμου, ιδιοκτήτης ήταν η εκάστοτε Χωρητική Αρχή. Η Χωρητική Αρχή προέβη το 1965 σε  δημοπρασία του κτιρίου και πλειοδότησε ο  Γιωρκάτζης Σταυρινού ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό της σωματείου.

Αρχές της δεκαετίας του 1980 οι άνθρωποι του σωματείου άρχισαν εκ νέου τις προσπάθειες για ανέγερση ιδιόκτητου οικήματος οι οποίες καρποφόρησαν το 1983 με την ανέγερση του σημερινού οικήματος. Τα εγκαίνια τέλεσε ο γνωστός πρώην φιλόλογος και εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Γιαλλουρίδης. Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Γλαύκος Κληρίδης. Με την ανέγερση του νέου σωματείου το 1983, η γενική συνέλευση αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος του σωματείου από Ομόνοια Ορόκλινης σε Διγενής Βορόκλινης. Το 2003 το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την διαμόρφωση του κάτω χώρου στάθμευσης σε διαμόρφωση χώρου αναψυχής και άλλων διευκολύνσεων για την νεολαία, τους φίλους και υποστηρικτές του σωματείου μας.

Το σωματείο Διγενής Βορόκλινης είναι ο εθνικός φάρος του χωριού μας, που εδώ και χρόνια υπηρετεί και θα συνεχίσει να υπηρετεί την κοινότητα μας για μια καλύτερη κοινωνία όπου ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο της δράσης του. Η δραστηριότητα του σωματείου είναι πλούσια και πολυδιάστατη. Διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα, χορευτικό συγκρότημα και χορωδία.

Κορυφαίες εκδηλώσεις του σωματείου αποτελούν κάθε χρόνο οι πανηγυρικοί εορτασμοί των Εθνικών Επετείων της 25ης Μαρτίου, 1ης  Απριλίου καθώς και της 28ης Οκτωβρίου. Άλλες εκδηλώσεις του σωματείου είναι ο ετήσιος χορός, Χριστουγεννιάτικη γιορτή και η τελική γιορτή του χορευτικού συγκροτήματος.

Πολύτιμη οικονομική βοήθεια προσφέρουν προς το σωματείο το Κοινοτικό Συμβούλιο και η Σ.Π.Ε. Ορόκλινης. Επίσης οι απόδημοι Οροκλινιώτες της Αγγλίας, Αυστραλίας και Αμερικής συμπαρίστανται διαρκώς και ποικιλοτρόπως προς το σωματείο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε προς όλα τα μέλη, φίλους και υποστηρικτές του σωματείου για την συνεχή στήριξη και βοήθεια τους.

Σε όλους τους πιο πάνω το σωματείο εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στην κοινότητα Ορόκλινης, στοχεύοντας πάντοτε σε μια καλύτερη κοινότητα όπου στο επίκεντρο θα είναι ο άνθρωπος και η πρόοδος, με εφόδια πάντοτε την παράδοση και τα έθιμα μας.

 

 

 

 

 

 

 

Hit Counter